Els carrossaires d’El Retiro

El Carnaval del Retiro no s’entendria sense la figura dels carrossaires, un col·lectiu de retiristes, amants de la festa i de l’entitat que, des del mes de setembre i fins després de Carnaval, treballen sense descans per confeccionar les carrosses de les rues de la Disbauxa i de l’Extermini.

Treballant per amor al carnaval sitgetà

Habitualment, durant els dissabtes i diumenges dels mesos previs a Carnaval, els carrossaires reben els encàrrecs de carrossa de les colles retiristes i fan el possible per reproduir aquella idea sobre la plataforma: tallen fusta, solden ferro, creen figures amb porexpan, pinten, deixen enllestida tota la il·luminació, preparen els motors de les tractores, entre altres coses. Durant els dies de rues, els carrossaires s’encarreguen de vetllar del bon funcionament de les desfilades. Són, a més, una de les màximes autoritats dins del recorregut.
El lloc de construcció ha anat variant al llarg dels anys: primer, va ser als Jardins de l’entitat; després, a l’Autòdrom de Rocamar; i ara, a unes naus del polígon de Les Pruelles de Mas Alba: el carrossòdrom.
D’altra banda, els tractoristes són també una altra part indispensable de la festa: són els encarregats de conduir les carrossses pels carrers de Sitges durant els dos dies de rues i de mantenir la tradició de plataformes tirades per tractors.
 A més, des del 1989 El Retiro treu al carrer les “tractores”: unes antigues màquines d’Iberia de l’aeroport de Barcelona que es van adaptar per portar les carrosses de la societat. Fa més de 35 anys que arrosseguen el Carnaval retirista per Sitges.